Skip to main content

Nuutajärven lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten yli 200 vuotta sitten.

Yleiset tiedustelut

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö, viestintä
heidi@nuutajarvenlasikyla.fi

Tilaa uutiskirje

Vuonna 1793 majuri Jacob Wilhelm Depont päätti perustaa lasitehtaan keskelle metsää, Nuutajärvelle. Tiestö oli alkeellinen, rautateitä ei vielä ollut eikä juuri lasinpuhalluksen perinnettäkään. Mutta puuta oli kuumana hehkuvien lasiuunien polttoaineeksi – ja Depontilla uskoa yrittämiseen.

Yrittäminen kannatti, sillä keskelle ei-mitään on kasvanut Suomen merkittävin taidelasin keskus. Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, jossa on yhtäjaksoisesti puhallettu lasia jo lähes 230 vuotta. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1850-luvulta peräisin, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Vuonna 1950 kylällä roihusi ja kipinöi. Lasitehdas oli tulessa. Lasihytin tuhkasta Nuutajärvi nousi ennennäkemättömään maailmanmaineeseen. Kaj Franck nimettiin Nuutajärven taiteelliseksi johtajaksi ja pian suunnittelijaksi kiinnitettiin Oiva Toikka.

Tule tutustumaan Lasikylään
Alge Julija

Paja

Nuutajärven vapaaehtoinen palokunta ry toimii sopimuspalokuntana Pirkanmaan pelastuslaitoksella osana Pirkanmaan hyvinvointialuetta ja suorittaa pelastus- ja ensivastetehtäviä Urjalassa ja lähikunnissa. Uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaan!