Nuutajärven lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten yli 200 vuotta sitten.
Tarina ja toimijat
Yleiset tiedustelut
Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö, viestintä
heidi@nuutajarvenlasikyla.fi
Lasikylän tarina
Vuonna 1793 majuri Jacob Wilhelm Depont päätti perustaa lasitehtaan keskelle metsää, Nuutajärvelle. Tiestö oli alkeellinen, rautateitä ei vielä ollut eikä juuri lasinpuhalluksen perinnettäkään. Mutta puuta oli kuumana hehkuvien lasiuunien polttoaineeksi – ja Depontilla uskoa yrittämiseen.
Yrittäminen kannatti, sillä keskelle ei-mitään on kasvanut Suomen merkittävin taidelasin keskus. Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä, jossa on yhtäjaksoisesti puhallettu lasia jo lähes 230 vuotta. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1850-luvulta peräisin, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.
Vuonna 1950 kylällä roihusi ja kipinöi. Lasitehdas oli tulessa. Lasihytin tuhkasta Nuutajärvi nousi ennennäkemättömään maailmanmaineeseen. Kaj Franck nimettiin Nuutajärven taiteelliseksi johtajaksi ja pian suunnittelijaksi kiinnitettiin Oiva Toikka.
Nuutajärven uusi aikakausi
Kun teollinen lasinvalmistus päättyi vuonna 2014, alkoi Nuutajärvellä uusi aikakausi. Tänä päivänä Lasikylässä asuu ja työskentelee lukuisia itsenäisiä lasintekijöitä ja muita taiteen ja taidekäsityön ammattilaisia.
Kylässä on kävijöille avoimia työhuoneita, myymälöitä, näyttelyitä ja gallerioita, ravintola-kahvila, kylähotelli sekä kokous- ja saunatilat. Designmuseo Nuutajärvessä voi tutustua lasin ja kylän historiaan. Ammattiopisto Tavastia kouluttaa kylässä uusia lasiosaajia. Lasikylässä järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia lasitapahtumista keikkoihin ja joogabrunsseihin. Lasia puhalletaan useassa hytissä.
Nuutajärven lämmin yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten yli 200 vuotta sitten.
Lasikoulu
Ensimmäinen kotimainen, valtakunnallinen ja tutkintoon johtava lasialan ammatillinen koulutus käynnistyi 3.6.1993 Nuutajärvellä. Koulutus sai alkunsa professori Oiva Toikan aloitteesta. Koulutuksen järjestäjä Wetterhoff sai opetustilat silloisen Nuutajärven lasitehtaan vierestä, vanhasta taidelasihytistä. Lasialan koulutuksen ja teollisuuden sidos nähtiin tärkeänä.
Vuoden 2003 alusta lähtien lasialan koulutuksen järjestäjänä on toiminut Ammattiopisto Tavastia. Koulutuksessa harjoitellaan tiimityötaitoja ja lasinpuhalluksen perustekniikoita. Opiskelijoiden harjoittelua voi seurata yleisökäytävältä.
Vuoden 2021 alusta alkaen Ammattiopisto Tavastian lasikoulutus on toiminut vakituisesti myös Iittalan lasitehtaalla, Hämeenlinnassa.
Lasikomppania
Lasikomppania, viralliselta nimeltään Nuutajärven lasitaitajat ry, on vuonna 2003 perustettu lasialan yhdistys, joka ylläpitää Nuutajärvellä lasinvalmistuksessa tarvittavia työtiloja. Lasikomppania mahdollistaa laajat työskentelymahdollisuudet lasitaiteilijoille ja muotoilijoille. Ainutlaatuinen yhteisö tukee vahvasti alan kehitystä ja lasinvalmistustaitojen säilymistä Suomessa.
Yhdistyksen jäsenistö koostuu sekä pitkään lasin parissa työskennelleistä että alalle tulossa olevista tekijöistä. Osa jäsenistä valmistaa studiolasia, osa on suunnittelijoita ja taiteilijoita, jotka teettävät teoksensa ammattitaitoisilla lasinpuhaltajilla.
Lasikomppanian työtiloissa saatat nähdä lasinpuhaltajan työssään, ja voit jäädä seuraamaan työskentelyä. Samassa rakennuksessa toimii myös Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus.
Nuutajärven Pruuki
Nuutajärven Pruuki Oy on lasikylän alueen kiinteistöjen omistaja ja matkailupalveluiden tuottaja. Lisäksi Pruuki tarjoaa erilaisia kokouspalveluja ryhmille sekä vuokraa juhla-, tapahtuma- ja työskentelytiloja eri käyttötarkoituksiin. Nuutajärven Pruuki tarjoaa tunnelmalliset puitteet aina päiväpalaverista elämykselliseen seminaari- tai retkiviikonloppuun. Kaunis miljöö takaa inspiroivan ympäristön ja keskittymisrauhan esimerkiksi työhyvinvointi- ja strategiapäiviin tai pysyvämpään työskentelyyn. Alueella luodaan taidetta vuoden jokaisena päivänä osana tiivistä taiteilija- ja kyläyhteisöä – tervetuloa tutustumaan!
Lasikylän toimijat
Galleria Markku Salo
Lasaretin puutarha
Nuutajärvellä vuodesta 1983 työskennellyt muotoilija ja taiteilija, jonka teoksia on useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kokoelmissa. Salo työskentelee lasin ohella mm. pronssin, muiden metallien, puun ja graniitin parissa.
Galleria Tommi Ketonen
Pruukin pajat
Lasitaiteilija Tommi Ketonen on erikoistunut massiivisiin graal-tekniikalla tehtyihin lasiveistoksiin. Värikylläiset, usein naiskasvoja sisälleen kätkevät veistokset ovat muodoiltaan orgaanisia ja omintakeiselta tyyliltään tunnistettavia.
p. 040 844 7024
Teemu Kylvö
Pruukin pajat
Teemu Kylvön valmistaa suomalaista nykylasia rohkeista visioista. Lasi saa inspiraationsa luonnosta, väreistä ja graafisista muodoista.
p. 045 348 8874
Lasisirkus
Pruukin pajat
Lasisirkus on Alma Jantusen ja Johannes Rantasalon vuonna 1999
perustama lasistudio, jossa valmistetaan taidelasia
perinteisesti käsityönä puhaltamalla.
Avoinna sopimuksen mukaan.
Alma: p. 040 833 2446
almajantunen
Johannes: p. 040 768 0932
johannesrantasalo
Lasitaivas
Pruukin pajat
Marika Kinnusen Lasitaivaan tuotevalikoimaan kuuluvat pääasiassa lasinpuhallustekniikoin valmistetut piensarjat, yksittäiskappaleet sekä tilaustyöt.
p. 050 599 5290
Lea Swantz Glass Design
Pruukin pajat
Nuutajärvi Shop
Lea Swantz Glass Design valmistaa käsintehtyjä uniikkihelmiä, koruja ja pienveistoksia italialaisesta Murano-lasista sekä järjestää lasihelmikursseja.
Paula Pääkkönen
Pruukin pajat
Paula Pääkkönen on lasinpuhaltaja ja lasitaiteilija. Omien töidensä lisäksi hän puhaltaa myös muille taiteilijoille ja suunnittelijoille ja on Lasikomppanian jäsen.
p. 040 841 7137
Studio Heikki Viinikainen
Pruukin pajat
Studio Heikki Viinikainen suunnittelee ja valmistaa käyttölasia pienissä tuotantosarjoissa sekä uniikkeja taideteoksia.
p. 050 338 1432
Camilla Moberg
Lasi, valo ja väri ovat Camilla Mobergin veistosten keskeiset elementit. 1990-luvulla alkanut ura muotoilijana ja taiteilijana on pantu merkille niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hänen teoksensa valmistetaan Nuutajärvellä. Koti ja galleria hänellä on toisessa vanhassa ruukkikylässä, Fiskarsissa.
p. 050 590 9961
Urheiluhieroja Erja Aaltonen ja hieroja Klaus Aaltonen
Puukonttori
p. 0400 715 702 ja 040 777 4475
Marja-Leena Salo
Toimittajana pitkään työskennellyt Salo (vapaa kirjoittaja, FM) on tutkinut kylää kulttuuri- ja henkilöhistorialliselta kannalta sekä kirjoittanut Nuutajärvestä mm. neljä kirjaa, artikkeleja, esitteitä, ajankohtaistekstejä ja haastatteluja. Hän järjestää opastettuja kierroksia, joissa kuljetaan Lasikylän nykyisyydessä ja menneisyydessä.
Nuutajärven VPK
Paja
Nuutajärven vapaaehtoinen palokunta ry toimii sopimuspalokuntana Pirkanmaan pelastuslaitoksella osana Pirkanmaan hyvinvointialuetta ja suorittaa pelastus- ja ensivastetehtäviä Urjalassa ja lähikunnissa. Uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaan!