Suomen merkittävin taidelasin keskus Nuutajärven Lasikylä täyttää 230 vuotta – Oiva Toikan Lintukodon perustaminen, juhlanäyttely ja lukuisat tapahtumat juhlistavat Suomen vanhinta lasikylää

Juhlavuoden 2023 rikas ohjelma kunnioittaa kylän ainutlaatuista kulttuuriperintöä. Se tuo kuitenkin nykyisen Nuutajärven esiin myös monimateriaalisena taideyhteisönä, elämyksellisenä kulttuurikohteena ja ajankohtaisena lasikoulukampuksena.

Nuutajärvellä on syytä juhlaan. Nuutajärvi on Suomen vanhin lasikylä. Lasitehdas perustettiin Nuutajärvelle vuonna 1793, ja lasia on puhallettu kuumassa kylässä katkeamattomasti siitä lähtien.

Nuutajärvellä ovat vaikuttaneet monet Suomen designin tunnetut nimet kuten Kaj Franck, Oiva Toikka, Heikki Orvola ja Markku Salo, jotka nostivat kylän maailmanmaineeseen. Kylän vanhimmat rakennukset ovat 1850-luvulta, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Nuutajärvi Suomen merkittävin taidelasin keskus

Nuutajärvi on maamme merkittävin taidelasin keskittymä.

Tänä päivänä Lasikylässä asuu ja työskentelee lukuisia itsenäisiä lasintekijöitä. Nuutajärven Lasitaitajat ry eli Lasikomppania on Suomen suurin lasitaiteilijoiden yhteisö, kertoo Lasikomppanian puheenjohtaja, palkittu lasintekijä Alma Jantunen.

Jo 1950-luvulta lähtien Nuutajärvelle on ollut ominaista erilaisten lasinvalmistuksen taidetekniikoiden kehittäminen, ja tästä Nuutajärven nykypuhaltajatkin tunnetaan. Ammattiopisto Tavastia kouluttaa kylässä uusia lasiosaajia.

Nykyään Nuutajärvellä tehdään paitsi lasia, myös tuotteita monipuolisesti eri materiaaleista.

Vuonna 2023 Nuutajärvi on kuuma kylä, jossa hehkuvat niin lasi, metalli kuin keramiikkakin, avaa Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka.

Lisäksi monet muut materiaalit ovat käytössä taiteessa ja käsityössä.

Matkailijoille lasikylä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen lasinpuhalluksen historiaan sekä Suomen tämän päivän lasinpuhalluksen taitajiin ja heidän teoksiinsa. Lasikylässä on ravintola ja hotelli sekä useita myymälöitä. Kylää ympäröivä luonto järvineen ja metsineen tarjoaa lisää elämyksiä kylässä vierailijoille. Yritys- ja matkailutoimintaa kehittävät Nuutajärven Pruuki Oy sekä Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö.

Juhlavuoden tapahtumat esittelevät elämänpaloisen Nuutajärven

Juhlavuosi on täynnä merkittäviä hankkeita ja tapahtumia. Kesällä 2023 kylään rakentuu Kuuma kylä -juhlanäyttely. Näyttelyn teokset hyödyntävät vähintään yhtä kolmesta kuumasta materiaalista: lasia, metallia tai keramiikkaa.

Yhteisnäyttelyn kaikilla taiteilijoilla on yhteys Nuutajärveen. Näyttely on avoinna 18.5.–31.8. ja sen työryhmänä toimivat seppä Antti Kuikka, lasinpuhaltajat Johannes Rantasalo ja Paula Pääkkönen sekä muotoilija Heikki Viinikainen. Näyttelyn juryn muodostavat seppämestari Elmo Joensuu, muotoilija ja lasitaiteilija Heikki Orvola sekä taiteilija Markku Salo. 

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö suunnittelee yhdessä Nuutajärven Pruukin kanssa kylään Oiva Toikan lasilintujen kokoelmaa, Lintukotoa.

Toikan linnut syntyivät aikoinaan Nuutajärvellä. Hankkeen tarkoitus on luoda lintujen keräilijöille, lasiharrastajille ja matkailijoille pysyvästi esillä oleva kokonaisuus, joka edustaa mahdollisimman laajasti Toikan rakastettuja lintuja, kertoo taiteilija Markku Salo, joka on mukana suunnittelemassa hankkeen toteutusta.

Salo viettää itsekin taiteilijajuhlavuotta: hän aloitti työskentelyn Nuutajärvellä huimat 40 vuotta sitten, vuonna 1983. Rakenteilla on uusi galleria-työtila, joka on tavoitteena saada auki yleisölle juhlavuoden aikana.

Lasikylässä juhlivat vuonna 2023 myös Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus, joka on toiminut Nuutajärvellä 30 vuoden ajan, sekä Lasikomppania, joka täyttää niin ikään kunnioitettavat 20 vuotta.

Nuutajärven Lasikylän 230-vuotisjuhlavuoden tapahtumat:

 • Juhlavuoden joogatunnit tammi-helmikuussa
 • Räiskyvä Nuutajärvi – Lasikylä Urjalan Sanomissa -näyttely Urjalan kirjastossa 8. – 28.2.
 • Nuutajärvi 230 v. -synttäriviikonloppu 24.–25.2.:
  • Pe 24.2. klo 13: Kuuma kylä, villi kokeilija – Nuutajärven Lasikylän merkitys lasitaiteelle ja -muotoilulle ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Lasiseminaari.
  • Pe 24.2. klo 18: Tangoa ja tapaksia argentiinalaisittain -konsertti: Martin Alvarado & Mikko Helenius
  • La 25.2. klo 10 alkaen: Kuuman kylän avoimet ovet
 • Kuuma kylä -juhlanäyttely, 18.5.–31.8.
 • Suomen puukkoseuran Puukkopäivät 27.5.-28.5.2022
 • Nuutajärvi-päivä 27.5.2022
 • Mirja Marschin näyttely Puukonttorin galleriassa kesä-heinäkuussa
 • Kesäillan jazz: Wade Mikkola All Stars -yhtyeen konsertti 29.6.
 • Harkovan sinfoniaorkesterin konsertti 2.7.
 • Quartetto di Cremonan konsertti 5.7.
 • Mitäs Mitäs Mitäs -monitaidefestivaali 16.-18.7.
 • Pentinkulman päivien tapahtumia Nuutajärven Lasikylässä 4.-6.8.
 • Pruukin Venetsialaiset elokuussa
 • Esan hölkkä 24.9.
 • Oktoberfest lokakuussa
 • Nuutajärven joulumarkkinat joulukuussa

Tapahtumatiedot täydentyvät.