Lasilintunäyttelyn suunnitelmia esittelevä pienoisnäyttely avautuu Lasikylässä 18.5.2023. Lintukodon on tavoitteena avautua kokonaisuudessaan yleisölle alkuvuodesta 2024.

Nuutajärven Lasikylä täyttää tänä vuonna 230 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö on rakentamassa kylään Oiva Toikan lasilintujen kokoelmaa, Lintukotoa. Hanketta tukee Nuutajärven Pruuki.

– Toikan linnut syntyivät aikoinaan Nuutajärvellä, ja niitä puhallettiin kylässä yli 40 vuotta. Hankkeen tarkoitus on luoda lintujen keräilijöille, lasiharrastajille ja matkailijoille pysyvästi esillä oleva kokonaisuus, joka edustaa mahdollisimman laajasti Toikan rakastettuja lintuja, kertoo taiteilija Markku Salo, joka on mukana suunnittelemassa hankkeen toteutusta.

– Valmistuessaan Lintukoto vahvistaa entisestään Nuutajärven Lasikylän asemaa kansainvälisesti kiinnostavana vierailukohteena, jatkaa Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Jussi Toikka.

Lintukoto on kunnianosoitus juhlavuottaan viettävälle Lasikylälle ja kaikille lasitehtaalla sen perustamisvuodesta 1793 työskennelleille työntekijöille.

Säätiö on aloittanut lintujen keräämisen, ja yhtenä keräysmuotona on lintujen lahjoittamismahdollisuus säätiölle kotipesän aineistoksi. Ensimmäiset linnut on jo lahjoitettu.

Lintukodon suunnitelmia esittelevä pienoisnäyttely on nähtävillä Nuutajärven Lasikylän Paja-rakennuksessa 18.5.2023 alkaen, jolloin samassa tilassa avautuu myös monimateriaalinen KUUMA KYLÄ -juhlanäyttely. Lintukodon on tavoitteena avautua kokonaisuudessaan yleisölle vuoden 2024 alkupuolella.

Oiva Toikka aloitti vakituisen työskentelyn suunnittelijana Nuutajärvellä 1963. Ensimmäiset linnut olivat Sieppoja, joiden valmistus alkoi 1972. Nuutajärven lasitehdas suljettiin 2014, jolloin tuotanto siirrettiin Iittalaan. Vuonna 1931 syntynyt Oiva Toikka kuoli 2019.

 

Ohjeet lahjoittajalle

Lahjoittamiseen on kaksi tapaa:

  1. Lintuja voi tuoda Nuutajärvi Shopiin osoitteeseen Pruukinraitti 15, 31160 Nuutajärvi myymälän aukioloaikoina. Aukioloajat: nuutajarvi.fi/info#aukioloajat. Lahjoittamisen yhteydessä täytetään lahjoitustodistus.
  2. Lintuja voi lähettää postitse osoitteeseen

Lea Swantz
Ylipytingintie 15
31160 Nuutajärvi
Lähetykseen sähköpostiosoite lea.swantz@gmail.com ja puhelinnumero 040 1205920.

Postitse toimitetussa lahjoituksessa tulee olla lahjoittajan yhteystiedot lahjoitustodistuksen toimittamista varten: nimi, postiosoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Säätiö lähettää lahjoitustodistuksen ensisijaisesti sähköpostitse.

Lahjoittaja vastaa postitettavien lintujen huolellisesta pakkaamisesta ja pehmustamisesta.

Lahjoitettavien lintujen ei tarvitse olla signeerattuja. Kokoelmaan kelpaavat kakkoslaatuisetkin pienine virheineen.

Lahjoittaja saa lahjoitustodistuksen ja halutessaan nimensä julkaistavaan lahjoittaneiden listaan.

Säätiöllä on vastaanotettuun aineistoon täysi omistus-, käyttö- ja hallintaoikeus. Säätiöllä on myös oikeus poistaa aineisto tai sen osa kokoelmista.